Start Up! YW&E

Start Up! YW&E oli yhteistyöprojektin kolmen maan kesken: Belgian, Tanskan sekä Suomen. Jokaisesta maasta oli mukana n. 5 nuorisoalan työntekijää. Tarkoituksena oli tutustua toisten maiden yrittäjyyskasvatukseen ja ammentaa oppimaansa työhönsä. Uuraisten 4H-yhdistyksestä projektiin osallistui Find your way -hankeen koordinaattori Pia Kautto. Suomi-tiimissä oli mukana toimihenkilöitä myös Konneveden, Hankasalmen ja Laukaan 4H-yhdistyksistä. Belgialaisia oli mukana Antwerpista sekä Leuvenista ja tanskalaisia Kööpenhaminasta. 

Ensimmäinen vierailu toteutui marraskuussa 2016 Belgiassa. Pääsimme tutustumaan yrittäjyyskasvatukseen sekä Leuvenissa että Antwerpissa sekä tapaamaan nuoria. Leuvenissa yrittäjyyskasvatus oli suurimmaksi osaksi nuorten omia projekteja. Nuoret olivat mm. järjestäneet kulttuuri-tapahtuman tyhjässä tehdasrakennuksessa. Tästä syntyikin idea, josko myös Uuraisilla voisi ottaa tyhjiä rakennuksia tai liiketiloja nuroten käyttöön. Idean tiimoilta syntyikin nuorten Kesäkahvila yhteistyössä Sesonkipuoti Selman kanssa osoitteeseen Kuukantie 8. Uuraisten kunta antoi tilan nuorille ilmaiseksi käyttöön. 

Antwerpissa yrittäjyyskasvatus keskittyi yli 18-vuotiaisiin. Antwerpista saikin ammennettua keinoja sitouttaa yli 18-vuotiaita nuoria toimintaan ja jatkamaan 4H-yritysten pitoa myös peruskoulun päätettyään. Uuraisilla tilanne on sen puolesta haastavampi, että meillä ei ole lukiota tai ammattikoulua. Nuorten käydessä koulua esim. Äänekoskella tai Jyväskylässä, ei heillä jää enää paljon aikaa 4H-yrityksen pitoon. Mm. 4H-kesäyrittäjyys on ollut tähän ratkaisu ja jälleen kerran Uuraisten kunta on lähtenyt tukemaan kampanjaa antaen uusille 4H-kesäyrityksille 150 euron tuen. Vuonna 2017 23 uuraislaista nuorta pystyi työllistämään itsensä 4H-kesäyrityksellä. 

Huhtikuussa 2017 kokoonnuimme Kööpenhaminaan tutustuen tanskalaiseen nuorten yrittäjyyskasvatukseen. Tammikuussa 2018 puolestaan saimme vieraat Keski-Suomeen heidän tullessa tutustumaan 4H-yrityskasvatukseen! Vieraat olivat vakuuttuneita etenkin alle 18-vuotiaille järjestetystä yrittäjyyskasvatuksesta ja innostuivatkin 4H-yritys tyylisen konseptin jalkauttamisesta omaan toimintaansa nuorten parissa. Vieraat tapasivat Uuraisten 4H-yhdistyksen 4H-yrittäjiä koulussa järjestetyssä kahden tunnin pituisessa juttelu-hetkessä. Nuoret olivat innoissaan kun pääsivät käyttämään englanninkieltään ja kertomaan 4H-yrityksistään!